2019.03.20
  • Családsegítés
  • Elemi csapás kárvallottjai
  • Menekültek
  • Hajléktalan ellátás
  • Határainkon innen és túl élő szegények támogatása.
„Aki könyörül a nincstelenen, az Úrnak ad kölcsön, mert ő megtéríti jótéteményét.”

Példabeszédek Könyve 19:17

"Oltalom és segítség: komplex képzési és foglalkoztatási program hajléktalan emberek számára" - pályázati projekt

Pályázó: Oltalom Karitatív Egyesület
Pályázat azonosító jele: TÁMOP-1.4.1-11/2-2012-0020
Címe:"Oltalom és segítség:komplex képzési és foglalkoztatási program hajléktalan emberek számára"
Támogatás összege: 38.313.732,- Ft
Projekt futamideje: 2012.09.03. - 2014.02.28.

"Projektünk célja az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) ellátórendszerének szolgáltatásait igénybe vevő hajléktalan személyek készségeinek, képességeinek rehabilitációja, személyiség- és kompetenciafejlesztés, valamint piacképes szakmaelsajátítás támogatása révén társadalmi kirekesztődésük megszüntetése, munkaerő-piaci helyzetük javítása, továbbá a helyi szükségleteket kielégítő közösségi feladatellátásba való involválásuk révén átmeneti, támogatott foglalkoztatásuk, mely kaput tár a nyílt munkaerőpiacon való tartós megkapaszkodásuk előtt is.

KÉPEK A PROJEKTRŐL

2012. március 20.
Ruharaktár és varroda

Varrodánkat 2003. decemberében alapítottuk, tevékenységi köre a hajléktalanok ellátása. Az első időszakban meleg takarókat gyártottunk, mely három rétegből áll. A felső réteg szövetkockákból, az alsó réteg az adományként kapott anyagból és közte egy vízhatlan anyag, mely hő- és vízszigetelő. Ezen kívül derékmelegítőt, alsónadrágot, meleg kesztyűt és sapkát gyártunk. Az alapítás óta eltelt időszak alatt tevékenységünk bővült. Intézményeink részére ágyhuzatokat, falvédőket függönyöket,  jelmezeket, óvodástáskákat, és igény szerint bármit elkészítünk. Saját dolgozóink részére munkaruhát, pólót, kötényt varrunk. A két fővel dolgozó varrodánk jól felszerelt, egy ipari varrógépünk, egy intelockunk, egy fedőzőnk és egy háztartási varrógépünk van.
Az Oltalom Karitatív Egyesület részére beérkezett adományok a ruharaktárban kerülnek szétválogatásra a következő szempontok szerint:

  • a „Fűtött utcában” élő hajléktalanjainkat szolgáljuk ki elsősorban
  • gondoskodunk kórházi betegeink ruhaneművel való ellátását
  • az V. kerületben utcán élő hajléktalanok részére is biztosítunk takarót, ruhát, cipőt

Ruhaosztás heti két alkalommal történik:
kedden 10 órától – 11,30 óráig
csütörtökön 10 órától – 11,30 óráig.
Természetesen a krízis helyzetben minden időpontban segítünk.

 

A válogatás után megmaradt, de még használható adományokat a vidéken élő rászorulók részére juttatjuk el, ez a terület főleg Északkelet-Magyarország.

Az adományok között olyan ruhaneműk is vannak, amelyeket sem kiosztani, sem a rászorultak részére átadni nem tudunk. Ezeket a varrodában dolgozók részére átadjuk, akik meleg takarókat, alsónadrágot, derékmelegítőt készítenek belőle.
Ruharaktárunk létszáma 3 fő, egy önkéntes segítőnk van heti két alkalommal napi 4 órában, és egy pszihiátriai beteg segíti munkánkat.