Több mint húszéves múltra tekint vissza az Oltalom Művészkör, amely az Oltalom Karitativ Egyesület égisze alatt működik és a hátrányos helyzetü, perifériára került, otthontalan, sok esetben hajléktalan klienseink támogatására: tehetségük, művészi és manuális, kreativ képességeik ápolására és fejlesztésére jött léttre…

Eredetileg az Oltalom Kórházban működő Rehabilitációs részlegben kezdtem el kézműves és művészetterápiás foglalkozásokat tartani a felépülés alatt álló, de az utcai életre még alkalmatlan hajléktalanok számára. Rajzoltunk, festettünk, agyagoztunk, majd különféle technikákat tanitottunk, ünnepek alkalmával a népi kézművességet gyakoroltuk a betegekkel: adventi koszorúkat készitetünk karácsonykor, himestojás festettünk húsvétkor stb.

Népművész, iparművész oktatót is alkalmazunk, hogy a kerámia, a himzés, a csuhézás a bőrözés, stb. technikákra megtanitsuk klienseinket.

Szeretnénk, ha az egyre jobb szinvonalon működő kézművestevékenység eredményeképpen rövidesen egy Szociálist Foglalkoztatót is működetethessünk, igy termelni és árusitani is tudnánk portékáinkat…és végre az ügyeskezü hajléktalanok is némi pénzkeresethez jutnak!

 

Ám egyre nagyobb igény keletkeztt arra vonatkozóan is, hogy egy-egy valódi tehetségre is odafigyeljünk, hiszen a hajléktalan művészek is megjelentek foglalkozásainkon.

Ilyen például a sajnos már elhúnyt Rusz Zoltán, aki portrérajzával 2008- ban Strassburgban

„ A Sokszinűség dicsérete, a Másság tisztelete” cimű nemzetközi képzőművészeti kiállitáson ezüst érmet, Bekő Judit grafikájával pedig bronzérmet nyert, ezzel a sikerel mindketten nagy dicsőséget hoztak az Oltalom Karitativ Egyesületnek is….

Az Oltalom falain kívül is hire van már a Dankó utcai pénteki művészeti foglalkozásainknak kintről, más kerületekből, utcáról, hajléktalanszállókról is felkeresnek minket a tehetségek, az alkotni vágyók. Egyre jobban törekszünk arra, hogy emeljük a tematikánk művészeti szinvonalát, a csendéletek festése, rajzolása mellett a tájképek, figurális kompoziciók alkotá- sában is korrigálunk, pl. rendszeresen látogatjuk a budapesti Állatkertet is, hogy közelről rajzolhassuk le az állatokat, valamint művészettörténeti ismereteinket is bőviteni kivánjuk: évenete egy-két alkalommal ellátogatunk a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria kiállitásaira,, ahol vezetést is kérünk.

Szeretnénk minnél több kiállitási, szereplési alkalomhoz jutni, megbizáshoz jutni,… a nyilvánosság elé kerülni, ezt szolgálja az is hogy az utóbbi időben egy-egy művészünk képeslapot is készitett alkotásairól, ezek terjesztése is előrelépés,… és mekkora öröm, az amikor olyan nagy falfelületet kapunk, amelyet például Bakos Ferenc művészünk festett ki remek freskójával a Dankó utcai szállónk udvarán, majd a Kávézó az 5 verébhez helyiségében!

És nagy öröm az, amikor feltünnek az érdeklődő vásárlók, akik képet vesznek művészeinktől!

Továbbra is várjuk a tehetségeket, az alkotni vágyókat péntekenként 14 – 16 óráig az Oltalom Művészkörben!

Granasztói Szilvia művésztanár