Fenntartó: Oltalom Karitatív Egyesület, Intézmény neve: Menekült Szálló, Intézményvezető: Rákos András, Cím: 1086 Budapest, Dankó u. 9., Telefonszáma: (06-1) 210-5400/ 201 mellék, Férőhelyek száma: 25

Az Oltalom Karitatív Egyesület 2000 márciusa óta a menekültügyi feladatkörrel kapcsolatban, nem kormányzati szervként menekülteket és menedékkérőket befogadó állomásként egy maximálisan 25 fő befogadására alkalmas szállót tart fenn. Jelenleg a szállón két háromágyas és három hatágyas szoba áll a menedékkérők rendelkezésére.

Egyesületünk célja, hogy a Magyarországra érkező, hazájukat elhagyó menedékkérők és menekültek számára segítséget nyújtsunk abban, hogy új otthonukban minél hamarabb képesek legyenek önmagunkról gondoskodni, új életüket megalapozni, lakhatási feltételeiket megteremteni. Továbbá, hogy az elutasított menedékkérők és az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára, ha az országot nem akarják, vagy rajtuk kívül álló okok miatt nem tudják elhagyni, szállást és ellátást biztosítsunk. Továbbá ellátást nyújtunk minden olyan külföldi számára, akik az ellátórendszer hiányosságai miatt ellátásra sehol nem jogosult. A szálló egy komoly hiánypótló feladatot lát el, ahol elhelyezést nyernek azon külföldi személyek is, akiket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal törvényi szabályozásokra hivatkozva nem tart ellátásra jogosultnak annak ellenére, hogy a maguk ellátásról önállóan nem tudnak gondoskodni.

A célcsoport számára megteremtjük a normális életvitel feltételeit, melynek keretén belül szükség esetén napi háromszori étkezést, és mindenki számára szállást nyújtunk. Biztosítjuk a rendszeres ágynemű cserét, higiéniai csomagot, mosást. Ezen felül, ha igény van rá, igyekszünk tiszta ruhával, cipővel ellátni az arra rászorulókat. Azok az ügyfelek, akik egészségügyi problémával küzdenek, ingyen vehetik igénybe az Egyesület által fenntartott egészségügyi intézmény szolgáltatásait (ingyenes fogászat, bőrgyógyászat, szükség esetén gyógyszer).

A szociális munkások segítséget nyújtanak a munkakeresésben, tanulási lehetőségek felkutatásában, illetve más, intézményen kívüli lakhatási feltételek megteremtésében.

Az intézmény együttműködik a Fővárosi Munkaügyi Központtal, a Hungarian Language School-al illetve a Helsinki Bizottsággal, ahol ingyenes jogi segítségnyújtásban részesülhetnek a szállón lakó külföldiek.