Álljunk ki együtt mindazokért, akik nem tudnak kiállni magukért! Legyünk hangosak azokért, akik hangját nem hallják meg a Parlamentben!

Az Oltalom Karitatív Egyesület is szolidaritásáról biztosította a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóit, akik hétfő este elbarikádozták magukat az egyetem épületében, hogy így tiltakozzanak az intézmény magánosítása ellen.

Éppen ezért az egyesület demonstrációt szervez péntek este 18 órára a szabad oktatásért és kultúráért, amelynek meghívójában azt írják:

Álljunk ki együtt mindazokért, akik nem tudnak kiállni magukért! Legyünk hangosak azokért, akik hangját nem hallják meg a Parlamentben!

https://index.hu/kultur/2020/09/03/ivanyi-gabor-szinhaz-es-filmmuveszeti-egyetem-tuntetes/?fbclid=IwAR0BLt_quYRkQ6OAu6gCCer6hIwVjLRdD48A1HHrsmWt_aA1QtO78PMqAOo

_____________________________________________________________________________________

Nyilatkozat a Színház- és Filmművészeti Egyetem melletti szolidaritás ügyében

A Wesley János Lelkészképző Főiskola mai napon ülésező szenátusa szolidaritását fejezi ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért küzdő hallgatói mellett. A szenátus ezúton tisztelettel kifejezésre juttatja nagyrabecsülését a tiltakozásul lemondott szenátusi tagok és oktatók felé. Felháborít bennünket a rendszerváltás utáni harmincadik évben véghez vitt rombolás szabadságjogaink és az egyetemi autonómia terén. Abban reménykedünk, hogy mindazok az intézmények, amelyek fölé politikai megbízottat neveztek ki, ahol az egyszemélyi irányítást tűzön-vízen át meg akarták valósítani – példa erre a Közép-Európai Egyetem, ahol elüldözték, meghátrálásra kényszerítették azokat, akik ezt a rendszerváltás óta szokatlan és bűnös irányítást képtelenek voltak elszenvedni és elfogadni -, mégis kitartanak és elérik, hogy az intézményi autonómia megmaradjon. A WJLF szolidaritásának kifejezésre juttatásra mellett felhívja a többi felsőoktatási intézmény figyelmét is arra, hogy szabadságunk soha nem a hatalom adománya, és azért küzdenünk kell. Küzdenünk kell nemcsak a saját autonómiánk megvédéséért, hanem egymásért is. Kérjük, hogy minden jó akaratú ember, véleményformáló személy vagy szervezet, felsőoktatási intézmény csatlakozzék azokhoz, akik most jó szándékúan akarnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és hallgatói mellé állni. Kívánjuk, hogy küzdelmük sikeresen érjen véget, és segítsenek valamennyiünket ahhoz, hogy a harminc évvel ezelőtti rendszerváltás álmai – akár egy új rendszerváltással – megvalósulhassanak.

Budapest, 2020. szeptember 2.

A Szenátus megbízásából,

Iványi Gábor
rektor