Köszönet aHang kampányplatformon adományozóknak!

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek eddig több mint 4 millió forintot adtak össze az aHang kampányplatformon adományozók – közölte az aHang szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Február végén indított petíciót a szabad.ahang.hu oldalon az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség azért, hogy a MET visszakapja egyházi státuszát. Magyarország ugyanis még nem tett eleget az Alkotmánybíróság 2013. évi határozatában (6/2013. (III. 1.) AB határozat), valamint az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletében foglaltaknak.

Bár a MET nemrég visszakapta technikai számát, vagyis újra lehet nekik adni az szja egyházaknak felajánlható 1 százalékát, egyházi státuszukat továbbra sem kapták vissza. Így nem kapják meg az állami támogatást sem a felajánlások után.

Ebben az ügyben a MET már pert nyert Strasbourg-ban a magyar állammal szemben, ezért kártérítést is kapott, de csak visszamenőleg, a 2017 előtti támogatásra.
– Azonban 2017-2020 között változatlanul nem, arra hivatkozva, hogy a bírósági döntés csak a visszamenőleges kifizetésre kötelezte őket, egyházi státuszunk rendezésére nem – ami egyébként nem felel meg a valóságnak. Tehát egyházi státuszunk ügye változatlanul nincs rendezve
– mondta korábban Iványi Gábor.

Közölték, hogy az egyházi státusz visszaszerzéséért indított petíciót már több mint 16 ezren írták alá.

Ennek kapcsán Varga Máté, az aHang ügyvezető igazgatója elmondta: „A MET olyan feladatokat vállal át az államtól, amit az állam egyszerűen nem tud elvégezni, hatalmas forráshiánnyal küzd a szociális ágazat. Ezt az űrt töltik be Iványi Gáborék a hajléktalanellátással, utcai szociális munkával, szegény családból származó és SNI-s gyermekek nevelésével és oktatásával, idősotthonaikkal. Elfogadhatatlan, hogy az állam mégis őket vegzálja.”

Varga Máté elmondta, hogy a petíciót aláírók kérés nélkül elkezdtek pénzt adományozni az aHangnak azért, hogy támogassák az ügyet.
Ezt az összeget, több mint 4 millió forintot 800 magányszemély, kicsivel több mint egy hét alatt adta össze.
Varga Máté közölte, hogy ezt az összeget még feljebb szeretnék tornászni, a kampány népszerűsítésének költségeit pedig saját forrásokból fedezik. Adományozni továbbra is lehet a számukra.

Iványi Gábor az alábbi szavakkal köszönte meg az adományt: „Mindenkit Isten áldjon meg, s adjon ezerszer annyit mindenkinek, mint amennyit adott!”

( Forrás: https://nepszava.hu/3112644_tobb-millio-forint-adomany-gyult-ossze-keres-nelkul-ivanyi-gabor-egyhazanak )