A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közgyűlésének állásfoglalása az orosz-ukrán háborús helyzettel kapcsolatban

Egyházunk, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Közgyűlésének állásfoglalása az egész földet érintő orosz-ukrán háborús helyzetben

Mély megrendüléssel értesültünk arról, hogy Oroszország, a békés rendezésre irányuló kísérletek ellenére megtámadta a független Ukrán Köztársaságot. Ezt megelőzőleg két ukrán megyét kiszakítva új, általa elismert államokat hozott létre. Megpróbálja elhitetni a világ közvéleményével, hogy ezek a csak általa függetleneknek tekintett „országok” „segítségre” szorulnak, melyet csak ő biztosíthat. A MET azok oldalán áll, akik ragaszkodnak hazájuk szabadságához, és függetlenségüket s nemzeti értékeiket meg akarják őrizni.

Szívünkre nehezedik az a gondolat is, hogy Ukrajnában jelentős magyar és egyéb kisebbség is él, akiket a háború még jobban fenyeget és megvisel. Az egyház arra kéri Magyarország jelenlegi felelős politikai tényezőit, hogy – együttműködve azokkal a nemzetközi fórumokkal, melyek mellett Magyarország szerződéssel is elkötelezte magát (EU, NATO, ENSZ stb.) – tegyenek meg mindent a háború azonnali leállítása és a békés megoldásokhoz való visszatérés érdekében.

Az egyház biztosítja ukrán testvéreit arról, hogy miként korábban is juttattunk el egészségügyi felszereléseket, hasonló támogatásra most is készek vagyunk.

A MET bízik a nemzetek közösségének józanságában, a népek bátorságában, és felszólítja őket, hogy tegyenek meg mindent a szabad és független Ukrajna békéjének megóvása érdekében.

(Fotó-forrás: New York Post)