Az ír nagykövet és az ír államminiszter az ukrán nagykövettel együtt látogatott el a Dankó utcába

Az ír nagykövet és az ír államminiszter az ukrán nagykövettel együtt látogatott el a Dankó utcába

Hétvégén a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) budapesti székhelyére, a Dankó utcába látogatott James Browne, az Ír Igazságügyi és Egyenlőségi Minisztérium igazságügyi reformért felelős államminisztere (Minister of State at the Department of Justice and Equality with responsibility for Law Reform), Ronan Gargan ír nagykövet és Nepop Ljubov, ukrán nagykövet asszony. Látogatásuk során képet kaptak arról, hogy Magyarországon hogyan történik az Ukrajnából menekültek segítése, elhelyezése: kik milyen ellátásban részesítik őket, hogyan történik az elszállásolásuk, illetve a menekült gyermekek magyar közoktatási intézményekbe való integrálása.

Találkoztak a két szervezet elnökével, dr. Iványi Gáborral, mivel a MET/OKE a mostani menekültválság kapcsán is nagy szerepet vállal a segítségnyújtásban.

A kötetlen beszélgetés és helyszínbejárás során Iványi Gábor arról beszélt, hogy mely helyszíneken lát el a MET/OKE menekültekkel kapcsolatos feladatokat: a Wesley János Lelkészképző Főiskolán a Dankó utcában, a MÁV-telepi iskolában, szintén Budapesten, de a vidéki intézmények is részt vesznek a menekültek segítésében (Márokpapin, Szegeden, Abaújkéren, Hejcén és Gadányban). A többi intézmény is előkészített tornatermekkel vár arra, hogy szükség esetén szállást és ellátást nyújthasson a rászorulóknak. Főleg kárpátaljai, szegényebb társadalmi rétegből jövő családok lelnek befogadásra itt, akiknek nemcsak lakhatást, hanem napi háromszori étkezést, fürdési és mosási lehetőséget biztosítanak. A gyerekeket bevonják az óvodai foglalkoztatásba és az iskolai oktatásba is.

„Kollégáink időről-időre gyógyszerszállítmányt visznek a határon túlra, a Hmelnickijben és a Beregszászban lévő kórházba is, ahol szinte lehetetlenné vált a gyógyszerhez, kötszerhez való hozzáférés” – mondta el Iványi Gábor.

Mindez nem lenne lehetséges a felajánlások nélkül, amelyet az intézményekben folyamatosan vesznek át és fel is használnak. Sokan adományoznak ruhát, tartós élelmiszert és pénzbeli segítséget is nyújtanak, amit ezúton is nagyon köszönnek a civileknek.

(Képek: Peter Zsolnai Photography)