Hatalmas növekedés az 1%-os felajánlásokban!

Közlemény

Egyházunk, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), és az Oltalom Karitatív Egyesület is jelentős növekedést tapasztalt az idei 1%-os adófelajánlások terén.

A MET támogató köre tizenkétezer fővel, több mint harminc százalékkal növekedett 2021-hez képest. Idén ugyanis 51813 fő ajánlotta fel adója 1 százalékát egyházunk javára.

Az Oltalom támogatóinak száma szintén hatalmas mértékben, közel 25 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt. 2022-ben 7637 magánszemély rendelkezett adója egy százalékáról egyesületünk javára.

A MET támogatói összesen 454.074.942 Ft-ot ajánlottak fel, míg az Oltalom 66.760.753 Ft összeget kapott a rendelkezők jóvoltából.

A MET (a számunkra ugyan elfogadhatatlan eljárásban, eredeti elismert és bevett jogállásunktól való alkotmánysértő megfoszttatásunk után tíz évvel), májusban megkapta a „bejegyzett egyház” státuszát. Amennyiben a döntés jogerőre emelkedik (az ügyészség megfellebbezte), a bejegyzett státusz következtében a felajánlott 1%-ot az államnak hasonló nagyságrendű összeggel kell kiegészítenie.

Az egyházi státusz 2012-ben történt jogellenes megvonása óta az elmúlt évben lettünk jogosultak ismételten 1%-os felajánlásokat gyűjteni. Nincs kétségünk afelől, hogy azokban az években is jelentős számú ember ajánlotta volna fel adója egy százalékát a javunkra, amikor technikai számmal nem rendelkeztünk, ezért minden lehetséges jogi lépést megteszünk annak érdekében, hogy a magyar állam kárpótoljon bennünket ezekért az elmaradt összegekért.

A MET és intézményei, valamint az Oltalom polgárai, dolgozói, továbbá az általunk segített sokezer embertársunk nevében hálásan köszönjük a támogatást! Ezekben a nehéz időkben – amikor például a válság kellős közepén milliókat vonnak el az iskoláinktól – különösen sokat jelent számunkra ez: összesen közel hatvanezer ember tartotta fontosnak, hogy éppen minket tüntessen ki bizalmával a sok egyház, illetve civilszervezet közül!

Ez a hatalmas bizalom egyben felelősség is.

Ígérjük, hogy amint eddig, úgy ezután is minden fillért a sok tucat intézményünk működtetésére, és így gyermekek, idősek, hajléktalan vagy éppen menekült emberek megsegítésére fordítjuk.

Mindent megteszünk azért, hogy ez az 1 % a társadalom legkiszolgáltatottabb egy százalékának a javát szolgálja.

Köszönjük a bizalmat!

Budapest, 2022. szeptember 30.

Iványi Gábor, elnök