Köszönjük mindenkinek, aki ott volt Szegeden tegnap ezen az eseményen – szervezőként, előadóként, támogatóként!

„Szegeden nincsen másik iskola, amely vállalná sajátos nevelési igényű, autizmussal, beilleszkedési-magatartási-tanulási nehézségekkel élő gyermekek nevelését és oktatását. A Wesley diákjai közül sokan szociálisan hátrányos helyzetű családban élnek, igen kevés pénzből gazdálkodnak.”

telex.hu 2023. október 27-i cikke:

Iványiék szegedi iskolájának jótékonysági koncertjén több mint 1,2 millió forint gyűlt össze

Csütörtökön este a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium támogatására tartottak jótékonysági koncertet Szegeden az Új Zsinagógában, 1,2 millió forintot gyűjtöttek össze. Az összeget ifj. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Szegedi Gyülekezetének vezetője szerint a tanáraik fizetésére fordítják.

A műsorban fellépett a Wesley Iskola énekkara és a citerazenekara is a felkészítő tanárokkal együtt, diákok mondtak verset és zenéltek hangszeres szólistaként, őket zenetanárok kísérték. Játszottak a Solis Consort szegedi zenekar tagjai, valamint a Karolina Művészeti Iskola és a Király-Kőnig Péter Alapfokú Művészeti Iskola Növendékei is.

Ifj. Iványi Gábor szerint az utóbbi időben megállt a felmondási hullám a szegedi Wesley Iskolában, előtte azonban hét tanár távozott az eredetileg majdnem 60 fős létszámú tanári karból, és mintegy húsz diák, egy osztály is elhagyta a Wesley-t.

Az estre eljött Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze, aki a műsor után a Telex kérdésére elmondta, ugyan nem kapcsolták ki náluk az áramot és a gázt, így a szegedi Wesley-ben sem, de bizonytalan és nehéz az egyháza alapítványi fenntartásában működő iskolák és szociális intézmények helyzete.

A MET által fenntartott, a szegedivel együtt országszerte 30 oktatási intézményben összesen 400 óvodás, mintegy 900 általános iskolás, és majdnem 600 középiskolás tanult a tanév kezdetén, ugyanakkor az intézményekben mintegy ötszázan dolgoztak, de az utóbbi hetekben a dolgozók egy része a bizonytalan helyzet miatt távozott.

Szegeden nincsen másik iskola, amely vállalná sajátos nevelési igényű, autizmussal, beilleszkedési-magatartási-tanulási nehézségekkel élő gyerekek nevelését és oktatását. A Wesley diákjai közül sokan szociálisan hátrányos helyzetű családban élnek, igen kevés pénzből gazdálkodnak. Az iskola tanév eleji gondjairól korábban már írtunk.

Iványi Gábor szerint nagyon sajnálatos, hogy a béreket továbbra sem tudják teljes egészében és időben kifizetni a dolgozóknak. A beérkező adományokból igyekeznek a fizetéseknek legalább egy részét kiutalni. Iványi Gábor továbbra is úgy véli, a valódi és törvényes megoldás az lenne, ha hivatalosan visszakapnák az egyházuk állami elismerését és az ahhoz, valamint alapítványaik tevékenységéhez kapcsolódó kormányzati támogatásokat, térítéseket. Ennek azonban továbbra sem látható semmi jele.

A program után Hódmezővásárhely alpolgármestere, Dr. Berényi Károly elmondta Iványi Gábornak, hogy Vásárhelyen gyűjtést indított a Kossuth Kör és a Mindenki Magyarországa Mozgalom, főként tartós élelmiszer- és pénzadományokat várnak, amelyeket Iványi Gábor egyháza intézményeinek, köztük a szegedi Wesley iskolának fognak majd eljuttatni.

Az elmúlt hetekben Iványi Gábor lelkipásztor Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségének alapítványai országszerte sok adományt kaptak. A szegedi önkormányzaton kívül Budapest fővárosi, és több kerületi önkormányzata mellett vidéki települések is támogatták a nehéz pénzügyi helyzetben működő oktatási-, illetve a hajléktalanokat segítő intézményeket.

(Forrás: https://telex.hu/belfold/2023/10/27/ivanyi-gabor-egyhaza-szegedi-iskolaja-tamogatas)