Iványi Gábor: „A tanulság nemcsak az, hogy a zsarnok mindig ott felejt egy korsónyi olajat, hanem az is, hogy hittel gyújtott világosság ki nem alszik soha.” – Hanukai köszöntő

Hanuka egyfajta dacolás az év legsötétebb időszakával.

Nyolc napon át fényeket gyújtunk évről-évre emlékezve a makkabeus szabadságharcra, amely időszámításunk előtt 167-ben robbant ki. Az elnyomó szír-görög hadsereg – élén IV. Antiókus Epifánész, magát istennek képzelő uralkodóval – megtiltotta az övétől eltérő bibliaszerű etikai gondolkodást. Helyére saját parancsait tette, lerombolta az oktatást, az iskolák helyett stadionokokat építtetett, a sportot és a katonás engedelmességet követelve. Az ellenkezők számára a likvidálást helyezte kilátásba. A templomi áldozat helyett bevezette a kollektív disznóölés és feldolgozás ünnepét.

Egy modeini idős főpap, bizonyos Matitjáhu (Mátyás) felháborodva azon, hogy saját népe árulói és az idegen hatalom képviselői pogány áldozatra akarták kényszeríteni, agyonütötte az embereket. Elmenekült, de közben öt fiával együtt (Júdással, Simonnal és a többiekkel) egy felkelést indított el. A sereg erejét diákok és a háziasszonyok képezték. Egy döntő csatában a kor legnagyobb hadseregével szemben (melynek négy híres tábornoka is elesett) megsemmisítő győzelmet arattak.

Ezután kipucolták a templomot, ahol egy sarokban hulladékok alatt találtak egy korsónyi szentelt olajat. A menóra működtetéséhez (már rég nem használták akkor) nyolc napi olajjal kellett rendelkezni. Valaki felvetette, hogy ne várjanak a nemes gyújtófolyadék beszerzésével, hisz csak egyetlen nap az övék; a többiek pedig engedtek, meggyújtották az olajat, ami csodálatos módon nyolc napig égett.

A tanulság nemcsak az, hogy a zsarnok mindig ott felejt egy korsónyi olajat, hanem az is, hogy hittel gyújtott világosság ki nem alszik soha.

Mintegy másfél évszázadnyi időre sikerült az ország törékeny szabadságát biztosítani. Már Jézus idejében is ünnepelték ezt a szent eseményt, némi félénkséggel, s az Úrnak a véka alá rejtett mécses példázata talán éppen erről szól, hogy hanuka hitvalló fényeit nem takarhatjuk le. Mindenkinek tudnia kell, hogy melyik oldalon állunk.

Áldott hanukát minden kedves testvérünknek!

Szeretettel:

Iványi Gábor

https://www.facebook.com/metegyhaz

(Kép: learnreligions.com)