TÖBB MINT 1,2 MILLIÁRD FORINT EGYHÁZI 1%-OS FELAJÁNLÁST KAPOTT A MET

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közleménye

Megérkezett a számlánkra a 2022-es adóévre vonatkozó egyházi 1%-os személyi jövedelemadó-felajánlás a bejegyzett egyházat megillető állami kiegészítéssel együtt.

Hálásan köszönjük a 73418 adófizetőnek, hogy a 0444-es technikai számot választva 718 millió forintos támogatást adtak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek, és a felajánlók magas számának köszönhetően 516 milliós állami kiegészítéshez is jutottunk. A korábbi évhez képest közel 50%-kal nőtt a befolyó összeg nagysága. Ez a kiemelkedő hozzájárulás most szó szerint életeket és munkahelyeket ment meg, több ezer ember sorsára lesz pozitív hatással.

Az 1,234 milliárd forint jelentős részét ígéretünk szerint az elmaradt munkabérek pótlólagos rendezésére fordítjuk. Az utalások adminisztratív feldolgozása már megkezdődött, elindultak a lépcsőzetes kifizetések a jelenlegi és a volt munkatársaknak is. A bértartozások legkésőbb 2024. február 15-ig minden jogosulthoz megérkeznek, beleértve a januárban és februárban esedékes teljes összegű munkabért is.A fennmaradó támogatási összeget intézményeink fenntartására fordítjuk.

Ha az elmúlt félévben hozzájutottunk volna a törvény szerint járó állami normatív támogatáshoz, ezt az összeget nem elmaradt bérekre, hanem fejlesztésekre, felújításokra, béremelésre, tartozásaink rendezésére, felzárkóztatásra költhetnénk.

Hálásak vagyunk kollégáinknak, hogy ebben a rendkívül nehéz helyzetben is kitartottak, és kiváló munkájukkal lehetővé tették az intézményeink színvonalas működését, életben maradását.

Az egyéni támogatások tették lehetővé, hogy eddig talpon maradhattunk. Rendkívül megtisztelő és megindító az állampolgárok kiállása, támogatása, ezt továbbra is színvonalas oktatási és szociális munkánkkal, a legelesettebbek elhivatott szolgálatával szeretnénk meghálálni.

Reméljük, hogy a jövőben ismét hozzájuthatunk a normatív támogatásokhoz, amelynek rendszeres beérkezése továbbra is nélkülözhetetlen a biztonságos működéshez. A helyzet rendeződéséig továbbra is nagy szükségünk van az egyéni anyagi és tárgyi adományokra, így arra is, hogy támogatóink ismét nekünk ajánlják fel jövedelemadójuk 1%-át idén. Bízunk a megállapodásban, küzdünk tovább a jogaink érvényesítéséért, mindent megteszünk a rendszeres bérkifizetések biztosításáért, intézményeink megtartásáért, hatékony és gazdaságos üzemeltetéséért.

Budapest, 2024. január 27.

1+1%:

Oltalom Karitatív Egyesület –adószám: 19010409-1-42

Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség – technikai azonosító szám: 0444

Krízisalap:

OTP Bank Nyrt.; 11708001-20520380

IBAN: HU08 1170 8001 2052 0380 0000 0000; SWIFT: OTPVHUHB