A MET KÖZLEMÉNYE: ÚJABB ÁLLAMI VIZSGÁLATOK INDULTAK INTÉZMÉNYEINKBEN

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a NAV múlt heti inkasszója után országszerte több szociális intézményünkben és az Oltalom Kórházban is állami ellenőrök jelentek meg arra való hivatkozással, hogy korábban közzétettünk: csak 12 órányi működésre maradt pénzünk, így meg kell vizsgálniuk, biztosítottak-e a működési feltételek. A szolnoki idősek otthonában arról kértek a vezetőtől nyilatkozatot, hogy igazolja: a házi pénztári befizetések fedezik a működési költségeket.


Bár a közelmúltban számos állami vizsgálat lezajlott ezekben az intézményekben és az iskoláinkban is, és az ellenőrzések során mindent rendben találtak, az összes pénzforrásunk elvonása, számláink adóssággal való megterhelése után a Kormányhivatal és az ÁNTSZ ellenőreit újabb vizsgálatra kötelezték. Mindez sajnos annak a gyanúját kelti, hogy a megoldás keresése helyett az intézményeink szándékos tönkretétele a cél. Sajnálnánk, ha bárkiben a világon a speciális egyházüldözés látszatát kelthetné mindaz, ahogy a hatóságok ügyeinket kezelik.


Az adományozók jóvoltából jelenleg már több mint két heti működést is finanszírozni tudunk, folyamatosan érkeznek a civil támogatások, amiért nagyon hálásak vagyunk. Reméljük, ennek az információnak a közzétételével a további vizsgálatok elkerülhetők lesznek.


A MET és az OKE intézményeinek helyzetéről tájékoztató levelet juttatunk el valamennyi országgyűlési képviselőnek, segítségüket és támogatásukat kérve. Változatlanul arra törekszünk, hogy tárgyalásos úton, az ellátottak és diákok érdekeit szem előtt tartva meg tudjunk egyezni a Belügyminisztérium és a NAV illetékeseivel az inkasszó eltörléséről, az állami normatívák teljes összegű utalásáról. Közös érdekünk, hogy a hiánypótló pedagógiai munkát végző, hátrányos helyzetű, kihívással élő gyermekeket oktató, nevelő intézményeink fennmaradjanak, és továbbra is kiemelkedő szakmai színvonalon végezhessük az államtól átvállalt szakmai feladatainkat, és megkezdhessük adósságaink rendezését.


(Fotó: Szécsi Viktor / MET-Fűtött Utca)