„Józsefvárosban tegnap kormányhivatali határozattal megszüntettek egy óvodát.”

Pikó András polgármester:

„Józsefvárosban tegnap kormányhivatali határozattal megszüntettek egy óvodát.

Olyan óvodát, amelyet otthonukként szerettek az oda járó gyermekek, akiknek legfeljebb csak ideiglenes lakcímük, vagy tartózkodási engedélyük van, de otthonuk nincs. Ahol jól bántak velük – talán egyedül ezen a világon. Ahol nem érezhették azt, ami már kisgyerekként is mindennapos élményük: a családjukat sújtó hajléktalansággal, szegénységgel, vagy a menekült léttel járó kitaszítottságot.

Az, hogy Iványi Gábor és egyháza, valamint az által létrehozott Oltalom Karitatív Egyesület hajléktalan vagy súlyos mélyszegénységben élő családok óvodáskorú gyermekeinek tart fenn óvodát nem a probléma, amit az óvoda és iskola megszüntetésével kell orvosolni. A probléma, mi több, a szégyen az, hogy vannak fedél nélkül élő családok, óvodás és iskolás, a hajléktalanságban osztozó gyerekekkel.

Ez az a probléma, amit orvosolni kellene. De ebben  nem látunk sem szándékot, sem törekvést, sem határozottságot a kormányzat részéről. Ezeket csak az óvodát fenntartó egyház és egyesülete ellehetetlenítésében tapasztalunk, már régóta.

Miközben ennek ellenére Iványi Gáborék melletti társadalmi kiállás, támogatás és anyagi segítségnyújtás bizonyítja, hogy a MET és az Oltalom tevékenységére jelentős számú ember tart igényt, tartja azt fontosnak. Ez a jelentős társadalmi szolidaritás egy ellenséges és nem támogató kormányzati akarattal szemben nem tudja életben tartani az intézményeit fenntartó MET-et és az Oltalmat.

A józsefvárosi óvoda és a 18. kerületi iskola hatósági megszüntetése egy folyamat kezdete, melyet követnek majd további kormányhivatali döntések. Ez az Iványiék ellehetetlenítésére törekvő kormányzat győzelme és veresége ebben a küzdelemben az Iványi Gáborral és gondozottjaikkal szolidáris támogatóknak.

Az óvodások sorsát el kell rendezni, ebben a döntés a Sára Botond volt józsefvárosi polgármester által vezetett Kormányhivatal kezében van. »A gyermekek elhelyezéséről a Kormányhivatal gondoskodik.« – írja a főispán úr.

Én és munkatársaim, a józsefvárosi önkormányzat dolgozói azon leszünk, hogy minden tudásunkkal enyhítsük azt a kárt és nehézséget, amit ezeknek a gyerekeknek át kell élniük.”

(Forrás: Pikó András polgármester Facebook-bejegyzése, 2024. augusztus 28.)

Köszönjük, Polgármester Úr!

_ _ _

Tanévkezdés előtti héten törölte a nyilvántartásból Iványi Gábor két iskoláját a Sára Botond-féle fővárosi kormányhivatal

„Az indoklás szerint fenntartóként a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) a közműszolgáltatóknál és az adóhatóságnál is jelentős tartozást halmozott fel, ez pedig veszélyezteti a gyerekek folyamatos és biztonságos nevelését.

Budapest Főváros Kormányhivatala törölte a nyilvántartásból Iványi Gábor két oktatási intézményét, a a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumot, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnáziumot.

Az erről szóló kormányhivatali közleményben a döntést azzal indokolják, hogy fenntartóként a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a közműszolgáltatóknál és az adóhatóságnál is jelentős tartozást halmozott fel, ez pedig veszélyezteti a gyerekek folyamatos és biztonságos nevelését. Gondoskodnak a gyerekek elhelyezéséről, a 26 óvodai jogviszonyban álló gyerek érdekében a lakóhelye szerinti önkormányzatokkal veszi fel a kapcsolatot, a mind a 156 tanköteles diák számára pedig  kijelölték azokat az oktatási intézményeket, amelyek a szabad férőhelyek függvényében kötelező átvenniük őket. Azt a 89 diákot, aki nem tanköteles már, tájékoztatják az őket fogadni képes intézményekről.

A két iskola törlésének az indoklása – fűzhetjük hozzá – meglehetős cinizmusról árulkodik, nemrég ugyanis a NAV elkezdte inkasszálni a MET bankszámláit a köztartozások miatt. A Iványiék azért nem tudták fizetni, mert nem kapják meg az államtól a nekik törvényesen járó juttatásokat.

A mostani az egyik utolsó döntés, amelyet Budapest Főváros Kormányhivatala Sára Botond főispáni irányítása alatt hoz, a politikus ugyanis a június 9-i választás után bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe, fel is vette a mandátumát, így október 1-ig kell döntenie, hogy marad főispán vagy távozik a hivatalából.

A 444-nek Iványi Gábor azt mondta, a törlés »hihetetlen mértékben felelőtlen, 200-250 gyermeket érint«, és azért is tartja aljasnak az eljárást, mert az elmúlt hetekben is tárgyaltak a NAV-val és az Oktatási Hivatallal az adósságok ütemezéséről, a működési engedélyük meghosszabbításáról.”

(Forrás: nepszava.hu, 2024. augusztus 27.)