MET KÖZLEMÉNY: AZ INTÉZMÉNYEK JOGI ÉS ANYAGI HELYZETE

A megszüntetett iskoláink tanulóit, a szülőket, pedagógusokat és a közvéleményt sokkolta a Kormányhivatalok határozata.

Értelmetlenül és kegyetlen módon törték ketté a sajátos nevelési igényű gyermeket fejlődését, megoldhatatlan kényszerhelyzetbe hozták a szülők jelentős részét, kiváló pedagógusok karrierjét tették tönkre. Budapesten és Szegeden is több tiltakozó akciót szerveztek, a szülők petíciót nyújtottak be a határozat megszüntetéséért.

Mindhárom iskola esetében beadtuk az azonnali jogvédelmi kérelmet az illetékes bíróságoknak. Szeptemberben kiderül, hogy befogadták-e a kérelmeket, erre a jogi szakértők jó esélyt látnak. Az azonnali jogvédelem felfüggeszti a megszüntető határozatokat, és így időt nyerünk a peres eljárásokra a határozat végleges visszavonásának eléréséért. Ez azonban nem teszi automatikusan lehetővé, hogy az oktatás újra elinduljon az intézményekben.

A múlt héten a Kormányhivatal kötelezte a nyilvántartásból törölt iskolák vezetőit, hogy szüntessék meg minden diák jogviszonyát akkor is, ha még nem tudják, a gyerekek hol folytatják tanulmányaikat. A szegedi tankerület pedig kötelezte a helyi iskolákat, hogy vegyenek fel minden jelentkezőt, akkor is, ha ebben a pillanatban nem biztosítottak a megfelelő iskolai körülmények számukra. Így például az egyik iskola, aki az egyik diákot háromszor is elutasította, a rendelet miatt végül mégis felvette, bár nem tud megfelelő feltételeket nyújtani neki.

A szülőknek nem volt más választása, nem akartak elesni a családi pótléktól, az adókedvezményektől. Ellehetetlenült a szabad iskolaválasztáshoz való joguk is. Papírforma szerint ugyan mindenkit elhelyeznek, de nincs rá garancia, hogy valóban biztonságban kezdhetik a tanulást, hogy valódi esélyt kapnak a beilleszkedésre, és nem kerülnek ki az iskolából rövid időn belül. A sajátos nevelési igényű gyerekek közül többen pszichológusi, pszichiátriai segítségre szorulnak, a biztonságos, támogató környezet elvesztése életre szóló traumát okozott nekik.

A szülők aktív közreműködésével a szegedi Wesley óvodásoknak sikerült olyan helyet biztosítani a helyi Tisza-parti Óvodában, ahol ugyanabba a csoportba és a megfelelő pedagógiai és tárgyi környezetbe járhatnak óvodába. Óvodapedagógusokat is átszerződtetnek a biztonságos környezet fenntartására. Köszönjük az óvoda vezetőjének a nyitottságát és együttműködését!

Múlt pénteken a Magyar Államkincstár (MÁK) arról tájékoztatott minket, hogy szeptember 1-jétől felfüggeszti a normatíva utalását valamennyi közoktatási intézményünk, a működési engedéllyel rendelkezők esetében is. A határozatban szereplő táblázatban maguk igazolják, hogy 2024 első nyolc hónapjából ötben 0 forint támogatás érkezett be a számlánkra, a többi hónapban is csak a támogatás töredéke. Az augusztusig törvényesen járó normatív támogatások összegének kevesebb, mint 20%-a jutott el hozzánk, ebből kellett volna a működést biztosítani, a fizetéseket utalni és a tartozásokat rendezni.

Abszurd módon a fizetésképtelenségünkkel indokolják a normatíva utalásának felfüggesztését, bár pontosan látják ennek az okát és következményét. Ebben az évben már 1,5 milliárd forintot vontak el tőlünk a tartozásokra, teljesen figyelmen kívül hagyva azt a tavasszal beadott válságköltségvetést, amely bizonyítja, hogy az alapnormatíva utalása esetén nemcsak működtetni tudnánk az intézményeinket, de megállítanák további adósságok keletkezését.

Az intézményekre lebontott reorganizációs és részletes adósságrendezési tervek benyújtásával pedig nyilvánvalóvá tettük fizetési szándékunkat és a tartozásrendezés ütemezését is. Miközben hónapról hónapra törlesztünk az elvonások miatt, számonkérik rajtunk, miért nem rendezzük az adósságunkat.

A megszüntető határozatokban a köztartozások összegét júliusi adatok alapján tüntették fel, pedig a folyamatos elvonások miatt augusztus végére, a határozat kiadásának idejére ez már radikálisan kevesebb volt, Szeged esetében több mint 30 millió forinttal. Egyik intézményünknek szeptemberben lenullázódik a tartozása a kényszerű törlesztés miatt. A MÁK határozata ellen fellebbezést nyújtunk be.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) az egyházat ért jogsérelmek miatt beadta a keresetét a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára. A kereset kedvező elbírálása esetén a későbbiekben az adósságainkat bőven fedező kártérítésre számíthatunk. A kereset benyújtása fontos eleme a NAV-val folytatott egyeztetéseinknek is: ez volt a feltétele a végrehajtási eljárások felfüggesztésének. A kereset beadásának igazolását minden regionális hatóságnak elküldtük, így még remélhetjük, hogy a fellebbezést elfogadják, a felfüggesztéseket megadják, és újra elindulhat a normatív támogatások utalása.

Sára Botond főispán szeptember 10-re berendelte a MET illetékes vezetőit egy megbeszélésre, amelyen a szociális intézmények helyzetéről kíván egyeztetni. Üdvözöljük a tárgyalás lehetőségét, csak remélni tudjuk, hogy nem kell újabb kegyetlen döntéssel szembesülnünk.

A MET munkatársainak továbbra sem tudunk teljes fizetést adni, ebben a pillanatban nem látjuk, mikor áll rendelkezésünkre olyan összegű bevétel, amiből a bértartozásokat teljes mértékben rendezni tudjuk. A MÁK határozata alapján ebben a pillanatban rövid távon nem látunk esélyt arra, hogy elengedő bevételünk legyen az intézményeink működtetésére, a bértartozások, kifizetések rendszeres utalására. Mérlegelnünk kell, hogy milyen döntésekkel tehetünk a legtöbbet diákjainkért, ellátottjainkért, kollégáinkért.

Természetesen minden tartozást számon tartunk, és elismerünk. Ha nagyobb összegű adomány, támogatás érkezik, újabb részfizetéseket utalunk.

A civil támogatás továbbra is nélkülözhetetlen a működésünkhöz, hálásak vagyunk a legkisebb adományért is.

(A fotó a 2024. szeptember 3-ára szervezett demonstráción készült, amikor a menet résztvevői a törölt budapesti intézménytől a budapesti kormányhivatalig sétáltak. Legalábbis arra a címre, ami a feladott dokumentum borítékján szerepelt, s melyről kiderült, hogy már nem jó, mert rég elköltözött onnan a hivatal.)

( https://www.facebook.com/metegyhaz/ )