“Ma megkísérelték levágni intézményeinket a gázvezetékről!” – Iványi Gábor kiáltványa

A Nemzeti Közművek, melynek tulajdonosa a Magyar Állam, a mai napon megjelent a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) Dankó utcai központjánál (itt működik a hajléktalan bázis, a kórház, a szálló, az óvoda és a Wesley János Lelkészképző Főiskola), hogy a szó szoros értelmében levágja a gázvezetékről az intézményeinket.


Szervezeteink vitathatatlanul jelentős tartozást halmoztak fel az elmúlt 10 évben, mivel a Fidesz-KDNP kormány következetesen szembe megy a Magyar Alkotmánybíróság, a Velencei Bizottság és a Strasbourgi Emberi Jogi Bizottság véleményeivel és jogerős döntéseivel, melyek szerint kötelesek lettek volna egyházi státuszunkat helyreállítani.

Azt az egyházi státuszt, amelyet hamis indokkal elvettek, majd alkotmánysértő módon halogatták a visszaállítását, és csűrve-csavarva a törvényeket, bosszúból nyilvánvalóan diszkriminatív helyzetet teremtettek. Adósságaink ebből a helyzetből adódnak.

A Magyar Állam törvénytelenül vette el a tőle átvállalt feladataink hátteréből azt a finanszírozást, amiről pontosan tudta, hogy előbb-utóbb a teljes ellehetetlenülés szélére sodor minket. Legutóbb a vírusveszélyre hivatkozva, arcpirító módon csökkentették tovább a legszegényebb gyerekek javára működtetett iskoláink kiegészítő támogatását, most pedig elzárják a gázcsapot, esetleg kikapcsolják az áramot vagy a vizet, hogy térdre kényszerítsenek minket.


Európának és a magyar népnek is végre rá kellene ébrednie, hogy mindez annak a bosszúhadjáratnak az eredménye, ami elérte azokat, akik tiltakoztak a soha nem látott korrupció, a más vélemény módszeres elhallgattatása, és intézményi autonómia teljes felszámolása ellen.


Magyarországon diktatúra van, és az önkény az úr.
Európának meg kell mutatnia, hogy azok oldalán áll, akik nemcsak a tagfelvétel időpontjáig kötelezték el magukat az európai értékek mellett, és hitték azt, hogy ennek a közösségnek van szándéka, akarata és ereje az önkény megállításához, és az európai normák garantálásához.


A MET, az OKE és egyéb intézményeink nevében bocsátottam ki ezt a kiáltványt, bátorítva mindenkit a legmagasabb fórumtól a hétköznapi emberek szintjéig, hogy végre mondjunk együtt nemet arra az önkényre, amely immár létezésünket fenyegeti.

Budapest, 2020. szeptember 17.

Iványi Gábor, elnök