96 esztendős korában elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság uralkodója

II. Erzsébet királynő 1993-ban járt először Magyarországon. 1993. május 4-7 között látogatott hazánkba férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában.

A hivatalos találkozókon kívül II. Erzsébet beszédet mondott a magyar törvényhozás előtt, felkereste a Magyar Tudományos Akadémiát, a Magyar Nemzeti Múzeumot, és egyebek között ellátogatott a Dankó utcába, az Oltalom Karitatív Egyesület központjába is, ahol Iványi Tibor és Iványi Gábor kalauzolta végig őfelségét az intézményen. Iványi Gábor elnök dolgozószobájának falán ma is ott függ II. Erzsébet brit királynő dedikált portréja, látogatásának emlékeként.

Az RTL Fókusz című műsorában (2022. június 2.) az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke is felidézte a Dankó utcai látogatás emlékét a pár hónappal ezelőtti, 70. uralkodási évfordulón:

„Több mint egy órát ott volt, beszélgetett velünk, a hajléktalanokkal, akik megszeppenve ültek ott, orvosainkkal, munkatársainkkal. Az ott készült sajtófotókat a királynő a program végén elárvereztette, a befolyt 170 ezer forintot pedig felajánlotta a Dankó utcai hajléktalanszállónak…”

https://rtl.hu/fokusz/2022/06/02/ii-erzsebet-nagy-britannia-uralkodas-70-evfordulo-kulisszatitkok-bulvar?fbclid=IwAR3w7PvjA_QSZKwJssVVUQECVeeKBfhZXeQqsiGUu4LhgWfVkE_c9lm7gFk

Isten nyugosztalja II. Erzsébet királynőt!

________

„Volt idő, amikor a most elhunyt angol királynő Józsefvárosban járt, méghozzá hajléktalanszállóra látogatott el. Iványi Gábort kérdeztük az 1993-as látogatásról.” – A jozsefvarosujsag.hu „Fapados menhelyen, hajléktalanok között – amikor II. Erzsébet Józsefvárosban járt” című, 2022. szeptember 9-i összeállítása:

https://jozsefvarosujsag.hu/fapados-menhelyen-hajlektalanok-kozott-amikor-ii-erzsebet-jozsefvarosban-jart/


(Archív-fotó: Szűcs László)