Ismét adományt vittünk Ukrajnába

Újabb útra indult december 26-án Ukrajnába a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület munkatársaiból, valamint támogatóiból álló csapat. Értesüléseink szerint a határ ukrán oldalán gördülékenyen mennek a dolgok, hiszen már bizalmi kapcsolat alakult ki kollégáinkkal.

Ismét jelentős támogatást vittek magukkal a háború által sújtott térség több településére. Eredeti terveik szerint Herszonba mentek volna, de ezt a katonai vezetés kifejezetten megtiltotta, mert a települést gyakorlatilag naponta éri támadás – különösképpen amennyiben olyan információt kap szárnyra, hogy külföldi támogatás érkezik. Azt az ígéretet kapták, hogy mihelyt a helyzet változik, azonnal jelezni fognak, és biztosítanak katonai kíséretet is számukra.

Az ungvári menekülttáborba utánfutóra szerelt, víztartállyal rendelkező generátoros mosodát vittek, szárítógépet és két mosógépet. Ha nincs folyóvíz éppen és áram sem, akkor is lehet vele mosni.

Kijevben két helyszínt látogattak meg, az egyik egy harcoló egység laktanyája, a másik egy katonai bázis és kórház, ahová külön parancsnoki engedéllyel lehetett bejutni. A katonakórházban rehabilitációs munka folyik, kötszerrel és gyógyszerrel nagyon rosszul ellátott. A kijevi helyszínekre többek között zseblámpát, élelmiszert, 500 Covid-teszt, gyógyszert, lélegeztető géphez csövet, egy csocsóasztalt, egy generátort, invertereket, power bankokat, akkumulátort vittek, valamint a harcoló egység katonái kaptak egy-egy mikuláscsomagot.

Találkoztak Mikola Zsurajlov ezredessel, aki a filozófiai tudományok doktora; bátorították, hogy írja le a történteket, és folytasson doktori tanulmányokat nálunk, a Wesley János Lelkészképző Főiskolán is. Bevallotta, hogy előítélettel viseltetett a magyarok iránt azok alapján, amiket a hírekből hallott, de többedik találkozásra felengedett, és nyilvánvalóvá vált számára, hogy Magyarországon sem gondolkodik mindenki egyformán.

(Helyi beszámoló a Tribunában itt olvasható: https://www.facebook.com/trybuna/posts/590270283110486)

Filipovicsban az ottani önkéntesek vették át a harmadik generátort, valamint komoly élelmiszer-, takaró- és ruhaadományt kaptak, melyek egy részét Bahmutba és Herszonba viszik tovább január első hetében. Ez már az egy hónappal ezelőtti út után is így történt, tevékenységükről képekkel is rendszeresen beszámolnak. Munkájuk támogatására egy Ford kisbuszt adományozott nekik az Oltalom Karitatív Egyesület. Elmondták, hogy Herszon rendkívül kiéhezett. Mikor legutóbb megérkeztek, mindenki kenyeret és vizet kért tőlük, és rendkívül sokat jelentett számukra az adomány. Nagy mennyiségű lisztet hagytak náluk segítőink, hogy kenyeret tudjanak sütni a herszoniak. A városban a szétbombázott házakban nincs áram, az emberek a pincékben élnek, maximum 15 fokban. A legközelebbi üzlet több mint 30 kilométerre található, ahova eljutni szinte lehetetlen.

Borodyanka várost nagyon csúnyán szétlőtték az oroszok. A helyi iskolának jelentős élelmiszer- és ruhaadományt vittek. A támadások idején a 75 tanárból 16 maradt a településen, lassan kezdenek visszaszivárogni. Pillanatnyilag 350 saját, és 210 befogadott alsó tagozatos iskolása van (utóbbiak iskoláját használhatatlanra lőtték az oroszok). A felső tagozatosok online tanulnak. A gyerekek télikabátban ülnek a termekben, mert a komoly áramkimaradások miatt nem fűthető fel az épület.

Az iskolaigazgatót szemmel láthatóan megrendítették a történtek. Könnyeivel küszködve mondta el, hogy egy hetedikes kislány, valamint egy hatodikos kisfiú is odaveszett családostul, mikor a lakóépületük közepét az orosz tankok kilőtték – arról a térről, ahol korábban a gyerekek gördeszkázni szoktak.

Az iskolaépületet kifosztották, ami mozdítható (például számítógépek) magukkal vitték az oroszok. Most próbálnak gyűjteni, beszerezni, amit lehet.

Az iskolának komoly segítséget jelentene egy 50-60 kWh teljesítményű, körülbelül 1 tonna súlyú aggregátor, ami az áramszolgáltatást biztosítaná. Ez körülbelül 5,5 millió forint, melyre gyűjtést szervezünk. (részletes információ írásunk végén)

A társaság Andriivkában is megállt. Egyutcás, szegény településről van szó Borodyanka közelében, ahol az oroszok minden nőt megerőszakoltak, és a házak jelentős részét lakhatatlanná tették. Volt épület, melyre kiírták a benne lakók: itt emberek élnek.

A mostani utat több körülmény is nehezebbé tette az előzőnél. Amint a hírekben is olvashattuk, a térséget több támadás érte, pont légiriadó volt akkor is, mikor indultak volna Kijevbe, így várakozniuk kellett. A légvédelem a támadást nagyrészt visszaverte, hárman sebesültek meg, köztük egy 13 éves kislány.

Két autó is lerobbant útközben, az egyiket sikerült hamar megjavíttatni, a másikat azonban nem. Szállítmányát három felé osztották, egy része így is ott maradt, azt egy hónap múlva vinnének tovább, reménység szerint az addig beszerzett aggregátorral együtt.

Hogy minden gördülékenyen menjen, abban az ukrajnai kísérők profi segítsége volt nélkülözhetetlen, illetve Iványi Miklós lelkészünk olyan gyakran járt már az országban, hogy könnyen eligazodik a helyi viszonyok között. Ugyanakkor, mint kollégáink elmondták: nehéz volt nem lelkiismeretfurdalást érezni a fűtött, meleg szállodai szobából a herszoniakra gondolva.

Több helyen elmondták: mi voltunk az elsők, akik segítséget vittek az adott területre. Hálásak vagyunk, hogy égi gondviseléssel tehetjük a dolgunkat, és köszönetet mondunk mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy adományokat juttassunk el a háborútól szenvedők számára.

Nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy miközben az Európai Unió fegyverrel is támogatja Ukrajnát., hasonlóan nagy figyelmet kell fordítani a háttérország szükségleteire. Ezért gyűjtünk mindent, ami a mindennapi életet elviselhetőbbé, gördülékenyebbé teszi. Hamarosan konkrét „szükséglet-listát” teszünk közzé azok számára, akik ez alapján szeretnének segíteni.

Bízunk abban, hogy a magyar társadalom tisztességesebb és értelmesebb része törekszik a korrekt kapcsolatra, hiszen Ukrajna a szomszédunk, az is marad, s különösen fontos lesz, mikor az Európai Unió tagjává válik.

Isten áldását kívánjuk mindanniyuk életére, köszönjük, hogy gondoltak a határon túli rászorulókra is!

Ha szeretné a borodyanka-i iskola aggregátor projektjét támogatni, ide várjuk adományát:

Név: Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

Bankszámlaszám: 11708001-20520380 (OTP Bank Nyrt.)

EUR számla

Kedvezményezett neve, címe: MO-I EVANGÉLIUMI TESTVÉRKÖZÖSSÉG

1086 Budapest, Dankó u. 11.

Számlaszám, IBAN: HU71 11763086-15996886-00000000

Számlavezető bank neve, címe: OTP Bank Nyrt. 1054 Budapest, Báthory u. 9.

Devizanem: EUR

BIC (SWIFT) kód: OTPVHUHB

A közleménybe kérjük beírni: „Aggregátor Ukrajnába”

Köszönjük szépen!

(A cikk dr. Iványi Tibor, Iványi Miklós és Iványi Gábor beszámolója alapján készült.)

Andriivkai ház előtt. Balról jobbra: Iványi Tibor, Iványi Gábor, Iványi Miklós.
Adomány a borodyanka-i iskolának.
Szétlőtt ház Andriivkában.
A borodyankai iskola igazgatójával (j)
Ház Borodyankában.
Borodyanka határában.
Borodyankai utca.
Borodyanka.
Kilőtték a borodyanka-i szalagház közepét.
Romok Borodyankában.