Menekültellátásunk a háború első évében

A menekült embereknek segítése mindig is fontos küldetése volt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesületnek (OKE), nincs ez másképp az orosz-ukrán háború kitörése óta hazánkba menekülő családok esetében sem. Áldozatos munkával közel 500 embernek adott fedelet a feje fölé rövidebb vagy hosszabb távra, segített munkát, hosszú távú lakhatást találni, papírokat intézni, oktatásba integrálódni és felzárkózni, talpra állni és újrakezdeni.

Legelőször megalakult egy oktatási, egészségügyi és szociális intézményvezetőkből, régióvezetőkből, lelkészekből, szociális munkásokból, pedagógusokból, oktatókból és mentálhigiénés szakemberekből álló válságstáb, amely a helyzet következményeit volt hivatott kezelni. A menekültek áradata megindult Magyarország felé, nekünk pedig tenni kellett a dolgunkat, az eddigi feladataink mellett és azokon felül. A Dankó utcában a Wesley János Lelkészképző Főiskola (WJLF) termeit és a dísztermet készítették fel a menekültek fogadására, a Wesley Szakiskola Márokpapiban átalakította a tornatermét, hogy minél több embernek tudjon szállást, étkezést és ruhát biztosítani.

A Wesley János Lelkészképző Főiskola folyamatosan fogadta a menekülteket, Márokpapin előfordult olyan, hogy a szakiskola tornatermében egyszerre közel százan éjszakáztak. Időközben bekapcsolódott a MÁV-telepi iskolánk is, itt három családot sikerült elhelyezni, és a kiskorú gyermekeket az óvodai, iskolai oktatásba integrálni. Megnyitottuk a táborhelyünket is Hejcén, itt közel 40 ember talált befogadásra. Az összes telephelyünkön napi háromszori étkezést, ruhát, gyógyszereket kaptak a menekült családok, és lehetőségük volt mosni is. Vannak olyan menekültek, akiknek a mai napig mi biztosítunk szállást, és olyan menekült gyermekek is, akik még mindig a mi iskolai intézményünkbe járnak.

Az elmúlt egy év nagyon nehéz és embert próbáló volt mindannyiunk számára, de a menekülteket támogató projektünkben nagyon nagy segítségünkre volt a United Way Magyarország, akik komoly anyagi támogatást nyújtottak ahhoz, hogy többletterheink ellenére helyt tudjunk állni.