Gurmai Zita és Donáth Anna mentelmi jogának felfüggesztését kérte a legfőbb ügyész – Iványi Gábor nyilatkozata

A betlehemi éjszakában elkiáltott angyali jókívánság („Dicsőség a magasságos mennyekben Istennek és a földön békesség a jóakaratú embereknek.” – Lukács 2,14) nem Heródesnek vagy katonáinak szólt.

A lapokból értesültem, hogy a legfőbb ügyész – vélhetőleg az önkormányzati és uniós választásokra is tekintettel – egy politikai hecckampány részeként kikérte Gurmai Zita és Donáth Anna képviselők mentelmi jogát, hogy eljárást indíttathasson ellenük, mivel 2022. február 21-én a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ellen indított NAV rajtaütés alkalmával a jelenlétemben, egyházunk központjában békés módon szolidaritási demonstrációban vettek részt. A magam és egyházam részéről köszönöm nekik bátor, szép kiállásukat, és velük együtt mindazoknak, akik akkor szintén jelen voltak (nem ideértve a NAV fegyvereseit és küldőiket).

Sajnálatosnak tartom, hogy Polt úr szíves figyelmét elkerülte a Magyar Alkotmánybíróság 6/2013 (III.1) számú döntése, amely tartalmazza, hogy a MET – és más meghurcolt egyházak – státuszát alkotmánysértő módon vették el, s azt 2012. január 1-jével helyre kell állítani.

A MET anyagi és fizetési nehézségei – 2010-ig nem voltak tartozásai – ebből fakadnak. Akik ezt felismerték, és bátor kiállásukkal támogattak minket, nem meghurcolást, hanem a legmagasabb szintű elismerést érdemlik.

Köszönöm Donáth Anna, köszönöm Gurmai Zita!

Iványi Gábor

(Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex)