Emlékmű a koronavírus-világjárvány áldozatai és a hősiesen küzdő egészségügyi dolgozók tiszteletére

XXI. Század Társaság és az Oltalom Karitatív Egyesület közreműködésével állította fel Újpest legújabb szobrát, mellyel a koronavírus-világjárvány áldozataira kívánnak emlékezni, valamint tiszteleg az emberfeletti munkát végző egészségügyi dolgozók előtt.

A 2022. december 7-i avatáson beszédet mondott Kocsis András Sándor és Falus András, a XXI. Század Társaság társelnökei, illetve Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. A beszédek után a koszorúk elhelyezésére került sor, az önkormányzat részéről Déri Tibor polgármester és Perneczky László alpolgármester helyezték el az emlékezés koszorúját.

*

Másfél év előkészítő munka után került felavatásra Újpesten a Covid áldozatai előtt tisztelgő, három méter magas gránit emlékmű. Felállításának kezdeményezője a XXI. Század Társaság, valamint az Oltalom Karitatív Egyesület volt.

Széri Varga Géza szobrászművész alkotása egyben főhajtás az egészségügyi dolgozók heroikus munkája előtt is.

Az emlékjel, melyet az újpesti rendelőintézet melletti parkban állítottak fel, nagyrészt közadakozásból valósulhatott meg. Több mint nyolcmillió forintot gyűlt össze közvetlen adományokból, illetve az árverésre felajánlott tárgyak értékesítéséből. Az adományozók között volt Várszegi AsztrikBródy JánosBeer Miklós és Magyar Bálint is.

A támogatásért a XXI. Század Társaság köszönetet mond az adományozóknak, az árverésre fölkínált tárgyak tulajdonosainak, továbbá Újpest Önkormányzatának, kiemelten Bedő Kata alpolgármesternek. 

(Szöveg- és kép-források: https://ujpestihirmondo.hu/2022/12/08/covid-emlekmuvet-avattak-ujpesten/https://ujnepszabadsag.com/2022/12/10/covid-emlekmu/;

Déri Tibor és Perneczky László Facebook oldala – https://www.facebook.com/deritibor.momentumhttps://www.facebook.com/Perneczky.Laszlo)